20Feb

Míg a román ápolók százával mennek Ausztriába időseket ápolni, addig a mi nagyszüleinket nepáliak ápolják. A călărași-i idősek otthonában 23 nepáli ápoló dolgozik.

Néhányuk 2019 júliusában, mások az idei év elején érkeztek. A koronavírus-válság nálunk érte őket. Dupla bérrel szerződtek. És mivel van szállásuk és ellátásuk, így pénzt tudnak spórolni.

Nuci-ban vagyunk, Călărași megyében, Bukaresttől 30 kilométerre. 150 nagyszülő él az itteni idősek otthonában.

Mariana Melinger, az idősek otthonának tulajdonosa: Sokan közülük azt sem tudják, mit jelent a koronavírus, mit jelent a világjárvány. Nézik a tévét, onnan hallottak róla, de amúgy semmiben sem érintette őket. Ugyanazt az életet, mint két hónappal ezelőtt.

Miután a vírus elérte Romániát, a központ bezárt. A látogatásokat megtiltották. A dolgozók kimenőit is így szabályozták. Nem is volt nehéz, mert a legtöbb gondozó nepáli.

Mariana Melinger, az idősek otthonának tulajdonosa: Voltak alkalmazottak, akik csak két hónap után mentek haza. Amikor visszatértek, karanténba helyeztük, tesztelték őket. Amíg az eredmény meg nem érkezett, addig be voltak zárva. Nálunk senki sem került veszélybe.

Babu egyike annak a 23 nepálinak, akik Nuci-ra jöttek dolgozni. Az életszínvonal hazájában kivándorlásra kényszerítette.

Khatri Babu, nepáli ápoló: Nepálban is lehet munkát találni, de a fizetés elég alacsony. Nem tudsz megtakarítani. Itt ez másképp van. 50%-ot a családnak küldünk haza, 50%-ot pedig megspórolunk. Már 15 hónapja vagyok itt. Eleinte nehéz volt, mert minden új volt, és nehezen értettem a nyelvet.

Babu kilenc országban dolgozott már, de itt érzi magát a legjobban.

Khatri Babu, nepáli ápoló: Beszélünk románul, angolul. Ebéd után sportolunk. 11 órakor uzsonna, utána megfürdünk. 15:00 órakor ismét étkezés. Aztán adunk nekik valami tennivalót, hogy elfoglalják magukat. 17:00 órakor uzsonnát kapnak, 19:00 órakor vacsorát adunk nekik. Aztán kivisszük őket a szobájukba, és pizsamába öltöztetjük őket.

Dada szintén elhagyta nepáli családját a dupla fizetésért.

Pun Dada Sing, nepáli ápoló: Természetesen hiányzik a családom. A szerződésünk két évre szól. Családom van, egy kislányom.

Mariana Melinger, az idősek otthonának tulajdonosa: Négy, hat, nyolc, majd tizenhat alkalmazottak kezdtük. Egyre növeltem a számukat, mert láttam, hogy működik. A munkaerőpiac felengedett, így a román munkaadók ismét külföldi munkavállalókat keresnek.

Anne Marie Stavri, toborzási specialista: Az ázsiai munkavállalók sokkal lelkiismeretesebbek. Ugyanakkor olcsóbb munkaerőről beszélünk. Az ázsiai munkások 400, 500, 600 dollárért jönnek dolgozni. Hajlandóak túlórázni is.

Idén várhatóan 30 ezer külföldi munkavállaló érkezik Romániába.

Forrás: https://observatornews.ro/social/batrani-calarasi-ingrijiti-nepalezi-363235.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.

Kapcsolat
close slider

    A *-gal jelölt mezők kötelezők.

    Open chat
    Jó napot!

    Miben segíthetünk?
    A Jordan River Recruitment csapata mindent megtesz, hogy a lehető leghamarabb válaszoljon üzenetedre!